Térkép


Cím: 1106 Budapest, Maglódi út 8.


Nagyobb térképre váltás

Facebook

KIRÁNDULTUNK - 2018. május 17-én
2018.06.03 15:11
KÖZÖS RENDEZVÉNYEINK
A SARKAD UDVARBA

 

2018. május 17-én, kirándulni voltunk. Nagy izgalommal vártuk ezt a napot, hiszen egyszerre 3 csoport ment kirándulni, külön busszal. A Katicáknak ez volt az első kirándulása. Úti célunk a Sarkad udvar volt, mely a XVI. kerület Rákosi út 224 szám alatt található.        

       

                                                                                      

Az Udvart 9 éve hozták létre, ahol a Kézművelők és Hagyományőrzők egyesülete tevékenykedik. Az ide látogatók megismerkedhetnek a régi idők szokásaival, tevékenységeivel, a történelmi korokkal, mesterségekkel. 

A kapuban Enikő, és Gajó mester fogadott minket. Ízes magyar beszéddel invitáltak be az udvarba. Miután bemutatkoztak (és bemutatták Morzsi kutyát, és a fekete cicát is), elmondták, hogy mit fogunk csinálni. A csoportok forgó rendszerben vehetett részt a foglalkozásokon. Kürtszóra váltottunk helyszínt.

Elsőként Gajó mester megmutatta a baromfiudvart, ahol a gyerekek megetethették a baromfiudvar lakóit.   

A hátsó udvar istállóiban megismerkedhettek a kecskével, birkával. A bátrabbak bemehettek az udvarba és meg is simogathatták az állatokat. Láthattunk „igazi” jászolt, és megtudtuk, hogy mi a széna és a szalma között a különbség (A széna a különböző fűfélék, az, amit a réten, vagy a legelőn lekaszálnak, megszárítják, és ebből lesz az állatok téli takarmánya. A szalma, a gabonafélék cséplése után visszamaradó szárak és szárrészek gyűjtőneve, azaz például ami a búza, a rozs aratása után marad). 

Leghátul, az udvaron egy mongol jurta van felállítva. A körülötte lévő területen különféle népi ügyességi játékokat próbálhattak ki a gyerekek.

A hosszú, parasztházban, Enikővel kenyérlángost készítettek a gyerekek, amit szabadtűzön aztán meg is sütöttek (és jóízűen meg is ettek).

A fazekasműhelyben megismerkedhettek az agyaggal. Az itt készült tálkákat otthagytuk száradni, és majd ha kiégették a kemencében, akkor megkapjuk.

A programok végeztével megköszöntük vendéglátóinknak a szíves fogadtatást, és elbúcsúztunk tőlük.

Egy kicsit elfáradtak a gyerekek, volt olyan is, akit percek alatt álomba „rázott” a busz, de a fagyi szó hallatára a szunyókálóknak is kipattant a szeme. A fáradtságos munka után jött a megérdemelt fagyizás, Timi néni meghívására.

Egy szó, mint száz: nagyon jól éreztük magunkat, és rengeteg élménnyel tértünk vissza az oviba!

                                                                                                                                    Mihályi Judit óvodapedagógus

 

 

 

 

Kapcsolat

Intézmény elérhetőségei:
Cím: 1106 Budapest, Maglódi út 8.
Telefon.: 261-8963, 4312-7371, Fax: 261-8963
Óvodavezető: Fenyvesiné Huller Tímea
E-mail: gesztenyeovi8(kukac)gmail.com

@ 2014 Budapest, X. kerületi Gesztenye Óvoda   |   All rights Reserved.