Térkép


Cím: 1106 Budapest, Maglódi út 8.


Nagyobb térképre váltás

Facebook

Pszichológus a Gesztenye Óvodában
2017.09.01 10:20
SZOLGÁLTATÁSAINK

 

Szeretettel köszöntöm Önöket, Damó Eszter vagyok, az óvoda pszichológusa.

Röviden szeretném bemutatni tevékenységemet az óvodában. Az óvodapszichológus a gyerekekkel, szülőkkel, óvónőkkel egyaránt foglalkozik. 

 
 
 

 

Minden óvodánkba járó kisgyermekkel megismerkedem a csoportban folyó mindennapi óvodai élet megfigyelése révén. Ez úgy történik, hogy időről-időre bekapcsolódom egyes csoportok mindennapi tevékenységeibe, így módom van megfigyelni a gyerekek viselkedését természetes környezetükben, ez rendkívül hasznos, fontos, máshonnan pótolhatatlan információ a számomra. Ez azért is fontos, mert amikor sor kerül arra, hogy a gyermekekkel egyenként is találkozom, már ismerősként tekinthetünk egymásra, szívesebben, bizalommal jönnek hozzám. Ilyen alkalomra az óvodai évek alatt többször is sor kerül. Minden évben, minden gyerekkel egyszer egyénileg is találkozom, ezeken az alkalmakon közös játékkal, rajzolással, különböző feladatok elvégzésével a gyerekek egyéni képességeit, személyiségük jellegzetességeit szeretném megismerni kétszemélyes helyzetben, csak az egyes gyermekre figyelve. Így tudok minden gyerekről komplex képet kialakítani az egyéni és a csoportos megfigyeléseim alapján. Az évek során a fejlődés nyomon követésével felelősen tudok tanácsot adni nevelési kérdésekben, a majdani iskolaválasztásban és minden egyéb felmerülő kérdésben, amellyel szülők vagy óvónők fordulnak hozzám.

Kiemelten fontosnak tartom, hogy időben felfigyeljünk a részképesség nehézségekre, és segítséget biztosítsunk az ilyen nehézségekkel küzdő gyerekek számára. Miről is van itt szó? Mai tudásunk szerint a tanulási nehézségek nem derült égből csapnak le a gyerekekre az iskolai években. Az iskolai sikeresség szempontjából fontos készségek, képességek megfelelő fejlettsége már óvodás korban megfigyelhető, a tapasztalható elmaradások megfelelő fejlesztéssel csökkenthetők. Melyek is ezek? A mozgás, téri tájékozódás területén mutatkozó elmaradások, a szókincs, kifejezőkészség, nyelvi emlékezet, szövegértés területén mutatkozó nehézségek, az ügyetlen rajzkészség, a figyelem koncentrációjának nehézsége, a fokozott motoros nyugtalanság mind-mind nehezítik majd az iskolai munkát, így törekednünk kell az óvodai években ezek csökkentésére. Ebben a munkában pszichológusként szorosan együttműködöm az óvoda logopédusával, fejlesztő pedagógusával. Közösen alakítjuk ki a véleményt, tervezzük meg a tennivalókat, szükség esetén továbbirányítjuk a gyermeket a nevelési tanácsadóba.  

Harmadik nagyon fontos tevékenységemnek tartom a szülők számára biztosított konzultációs lehetőségeket. Ha bármi aggasztót tapasztalnak a gyermekük óvodai életével kapcsolatban esetleg otthoni nevelési problémák merülnek fel, fordulhatnak hozzám. Akkor is kereshetnek bátran, ha nehéz eldönteni, hogy az a valami valódi probléma, vagy csak valami, ami majd magától elmúlik. Mi lehet ilyen? Beszokási nehézségek, a szobatisztasági problémák, szorongással kapcsolatos viselkedésformák, szabálykövetési gondok, furcsa testi tünetek, stb. A pszichológusi konzultáción lehetőségük van kicsit távolabbról rátekinteni mindennapjainkra, s a felmerülő nehézségeket  a pszichológus biztosította „külső szem” segítségével megoldani. Persze akkor is fordulhatnak hozzám, ha semmi konkrét probléma nincsen, de bármi gyereknevelési kérdéssel kapcsolatos információra van szükség, kérdés merül fel. Mi lehet ilyen? Iskolaválasztás, különóra, sportolás, ajándékválasztás, könyvek, programok, bármi, ami gyerekkel kapcsolatos!

 

Forduljanak hozzám bizalommal, szeretettel várom Önöket,

Damó Eszter

gyógypedagógus-pszichológus

e-mail: damo.eszter@gmail.com

telefon: 0630/6168243

Kapcsolat

Intézmény elérhetőségei:
Cím: 1106 Budapest, Maglódi út 8.
Telefon.: 261-8963, 4312-7371, Fax: 261-8963
Óvodavezető: Fenyvesiné Huller Tímea
E-mail: gesztenyeovi8(kukac)gmail.com

@ 2014 Budapest, X. kerületi Gesztenye Óvoda   |   All rights Reserved.